Log in using OpenID

class 11 chemistry solved questions chapter 4

Downloaded from Downloaded from
Question 1:
Arrange the following in order of increasing bond angles around central atom
SF6, CF4, BF3
Answer 1:
SF6, CF4, BF3
Question 2:
A single bond between two atoms is a sigma bond. Comment?
Answer 2:
Bonding taking place along the nuclear axis.
Question 3:
Name an inorganic molecule showing sp3 and sp2 hybridization.
Answer 3:
NH3, BCl3
Question 4:
The two O – O bond distances in ozone molecule are equal justify.
Answer 4:
Due to resonance.
Question 5:
Define bond enthalpy and bond order?
Answer 5:
Bond Enthalpy: The amount of energy required to break one mole bonds of a
particular type between the atoms in the gaseous state of a substance.
Bond Order: According to Lewis concept, in a covalent bond, the bond order may
be given as the number of bonds between two atoms in a molecule.
Question 6:
What is the shape of NH4+?
Answer 6:
A free web support in education
Question 7:
Which has larger dipole moment NH3 or NF3?
Answer 7:
Question 8:
How many sigma and pi bond are present in C2H4 molecule?
Answer 8:
5 sigma and one pi bond.
Question 1:
Write octet rule and its significance and limitation.
Answer 1:
The atoms of different elements take part in chemical combination in order to
complete their octet or duplet in some cases such as H, Li, Be etc. This is known
as octet rule.
Limitations of Octet rule:
i) Odd number of electrons.
ii) Incomplete octet.
iii) Expanded octet
Question 2:
What is dipole moment? What is its significance?
Answer 2:
Dipole moment is the product of Charge and distance between both the nucleus.
It significance: (i) Polarity between the charge (ii) Ionic nature.
Question 3:
What is hybridization of atomic orbital?
Answer 3:
The phenomenon of mixing of orbitals of the same atom with slight difference in
energies so as to redistribute their energies and give new orbitals of equivalent
energy and shape. The new orbitals which get formed are known as hybrid
A free web support in education
Question 4:
Discuss the shape of sp and sp2 hybrid orbital.
Answer 4:
sp – linear and sp2 – trigonal planar.
Question 5:
What are two different types of hydrogen bonding?
Answer 5:
Inter and Intramolecular hydrogen bonding.
Question 1:
Why the bond angle H-N-H is 1070 and H-O-H is 1050, instead of 109028’
characteristic of tetrahedral structure?
Answer 1:
Lone pair lone pair repulsion in H2O has more magnitude than that of lone pair
bond pair repulsion in NH3.
Question 2:
What type of bonding would you expect between
a) A metal and a non-metal?
b) A metal and another metal?
c) A non-metal and a non-metal?
Answer 2:
a) Ionic bonding
b) Metallic bonding
c) Covalent bonding.
Question 3:
Which one of the sigma or pie bond is stronger and why?
Answer 3:
Sigma bond is stronger than pi bond because of more extent of overlapping.
A free web support in education
Question 4:
Differentiate between a polar and a non-polar covalent bond?
Answer 4:
Polar covalent bond is formed between two non-metals of different electro
negativities. Non-polar covalent bond is formed between two non-metals of same
or nearly same electro negativities.
Question 5:
Explain the VSEPR theory.
Answer 5:
 The shape of the molecule depends upon the number of electron pairs
(bonded or non-bonded) around the central atom.
 The electron pairs around the central atom tend to repel one another since
the electron clouds are negatively charged.
 The electron pairs in space tend to occupy such positions that they are at
maximum distance apart and the repulsive interactions are minimum.
 A multiple bond is treated as if it is a single bond and the electron pairs
which constitute the bond may be regarded as single pairs.
 Where two or more resonance structures can represent a molecule, the
VSEPR model is applicable to any such structure.
Gillespie and Nyholmn stated that the electron pairs existing as lone pairs cause
greater repulsive interactions as compared to bonded electron pairs. In the light
of this, the repulsive interactions follow the order:
Lone pair – Lone pair > Lone pair – Bond pair > Bond pair – Bond pair
A free web support in education
Tiwari Academy
Tiwari Academy22   документа Email
File Size
456 Кб
solved, academy, chemistry, Tiwari Academy, class 11, chapter, question, class xi, ncert, class
Пожаловаться на содержимое документа