close

Enter

Log in using OpenID

class 11 chemistry solved questions chapter 9

embedDownload
Downloaded from www.tiwariacademy.com Downloaded from www.tiwariacademy.in
Chemistry
www.tiwariacademy.in
Easy
Question 1:
What happens when peroxydisulphuric acid is hydrolysed with water?
Answer 1:
Sulphuric acid and hydrogen peroxide is obtained.
Question 2:
Name the gases produced when water reacts with:
(a) Aluminium nitride
(b) Aluminium carbide.
Answer 2:
(a) Ammonia gas is formed
(b) Methane is formed
Question 3:
What is meant by autoprotolysis of water?
Answer 3:
The self oxidation reduction of water.
Question 4:
Why can’t sea animals live in distilled water?
Answer 4:
Due to the absence of free oxygen in the distilled water.
Question 5:
Which cations cause hardness in water?
Answer 5:
Calcium and magnesium cations.
Question 6:
What is meant by Hydrogenation?
Answer 6:
The addition of hydrogen is called hydrogenation.
www.tiwariacademy.com
A free web support in education
Chemistry
www.tiwariacademy.in
Question 7:
What is ‘syn’ gas?
Answer 7:
Syn gas is a mixture of CO and H2.
Average
Question 1:
How is hydrogen prepared:
a) From water by using a reducing agent?
b) In laboratory in the pure form?
c) From hydrocarbon?
Answer 1:
a) It is usually prepared by the reaction of granulated zinc with dilute
hydrochloric acid.
2 + 22 ⟶ 2 + 2
b) By the electrolysis of water.
c) 4 + 2() ⟶ () + 32()
Question 2:
How does H2O2 behave as a bleaching agent?
Answer 2:
On decomposition it produces nascent oxygen which decolourises the colour.
Question 3:
Discuss the structure of common form of ice.
Answer 3:
Due to the formation of hydrogen bonding it produce cage like structure.
Question 4:
How is heavy water prepared from normal water?
Answer 4:
From the continuous electrolysis of water.
Question 5:
Write the chemical reaction to show the amphoteric nature of water.
Answer 5:
Acidic character: 3 + 2 ⟶ 4+ + −
Basis character:  + 2 ⟶ 3+ + −
www.tiwariacademy.com
A free web support in education
Chemistry
www.tiwariacademy.in
Question 6:
What are the advantages of using hydrogen as fuel?
Answer 6:
 Produce no pollution.
 High calorific value.
 Produces drinking water.
Question 7:
Name the isotopes of hydrogen. What is the importance of heavier isotopes of
hydrogen?
Answer 7:
Deuterium and tritium. The importance of heavier isotopes of hydrogen is in
nuclear reactor.
Difficult
Question 1:
When hydrogen is passed over a black solid compound A, the products are brown
metal B and a colourless liquid C .The metal B displaces Silver from Silver nitrate
and reacts with dilute hydrochloric acid to give hydrogen.
a) Name A, B, and C.
b) Give the chemical equation involved.
Answer 1:
a) A is CuO, B is Cu and C is H2O.
b)  + 2 ⟶  + 2,
 + 23 ⟶ (3)2 + 2.
Question 2:
What do you understand by the terms?
a) Hydrogenation.
b) Syn gas.
c) Water gas-shift reaction.
Answer 2:
a) The addition of hydrogen is called hydrogenation.
b) The mixture of CO and H2 is known as syn gas.
c)  + 2 ⟶ 2 + 2
www.tiwariacademy.com
A free web support in education
Author
Tiwari Academy
Tiwari Academy22   documents Email
Document
Category
Education
Views
217
File Size
385 KB
Tags
solved, academy, solutions, chemistry, class 11, chapter, question, class xi, ncert, class
1/--pages
Report inappropriate content