close

Enter

Log in using OpenID

class 11 chemistry solved questions chapter 14

embedDownload
Downloaded from www.tiwariacademy.com Downloaded from www.tiwariacademy.in
Chemistry
www.tiwariacademy.in
Easy
Question 1:
Name the region of atmosphere which contains Ozone layer?
Answer 1:
Stratosphere.
Question 2:
Name the chemical responsible for acid rain?
Answer 2:
Oxide of Sulphur, Oxide of Nitrogen.
Question 3:
What is CFC stand for?
Answer 3:
Chlorofluorocarbon or Freons.
Question 4:
Name the gases responsible for greenhouse effect?
Answer 4:
CO2, CFC, Oxide of Nitrogen, Water vapours.
Question 5:
What is PAN.
Answer 5:
Peroxyacyl nitrate, a toxic substance.
Question 6:
Name the sink of carbon dioxide in atmosphere.
Answer 6:
Ocean and green plants.
www.tiwariacademy.com
A free web support in education
Chemistry
www.tiwariacademy.in
Average
Question 1:
Define environmental chemistry.
Answer 1:
Environmental chemistry is defined as the branch of science which deals with
chemical process occurring in the environment It involves the study of origin,
Transport, reaction, effect of chemical species in the environment.
Question 2:
What do you mean by Biochemical Oxygen Demand (BOD)?
Answer 2:
It is a measure of the dissolved oxygen that would be needed by micro-organisms
and various pollutants.
Question 3:
What is eutrophication?
Answer 3:
Eutrophication is the process of nutrient enrichment of water bodies and
subsequent loss of biodiversity.
Question 4:
What is abbreviations FGD and CFC?
Answer 4:
FGD means Fuel Gas Desulpherisation and CFC means Chloroflurocarbon.
Question 5:
How do pollutant and contaminant differ?
Answer 5:
Pollutant is a substance already present in atmosphere which spoils the
environment by its concentration due to human activities. Contaminant is a
substance that does not occur in the nature but is introduced in significant amount
into the atmosphere by human action or accidentally.
www.tiwariacademy.com
A free web support in education
Chemistry
www.tiwariacademy.in
Question 6:
How can domestic waste be used as manure?
Answer 6:
Domestic waste comprises of two types of materials, biodegradable such as
leaves, rotten foods, etc., and non-biodegradable such as plastic, glass, metal
scrap, etc. The non-biodegradable waste is sent to industry for recycling. The
biodegradable waste should be deposited in the landfills. With the passage of
time, it is converted into compost manure.
Difficult
Question 1:
Explain giving reasons The presence of CO produce the amount of haemoglobin
available in the blood for carrying oxygen to the body cells?
Answer 1:
CO combine with haemoglobin of the red blood corpuscles (RBC) about 200
times more easily than Oxygen to form carboxyhaemoglobin reversibly as
follows ; Hb + CO = HbCO Thus it is not able to combine with oxygen to form
oxy haemoglobin and transport of oxygen to different body cells cannot takes
place.
Question 2:
Give three examples in which green chemistry has been applied?
Answer 2:
 In dry cleaning use of liquefied CO2 in place of tetrachloroethene
(Cl2C=CCl2)
 In bleaching of paper using H2O2 in place of chlorine.
 In the manufacture of chemicals like ethanol using environment friendly
chemicals and conditions.
Question 3:
What is Pneumoconiosis? How does it occur?
Answer 3:
Pneumoconiosis is a disease of lungs such as lung cancer, bronchital asthma,
chronic bronchitis, etc. it is caused by small sized particulates which enter into
lung through nose and provide a large surface area for adsorption of carcinogenic
compounds such as polynuclear hydrocarbons, asbestos, etc.
www.tiwariacademy.com
A free web support in education
Author
Tiwari Academy
Tiwari Academy22   documents Email
Document
Category
Education
Views
163
File Size
186 KB
Tags
solved, academy, chemistry, class 11, chapter, question, NCERT SOLUTIONS, class xi, ncert, class
1/--pages
Report inappropriate content