close

Enter

Log in using OpenID

Bank Avusturya - I-AM

embedDownload
Bank Avusturya
Viyana, Avusturya
Mimari Tasarım
“i-am” associates
60
Bank Avusturya projesinde, alışılagelmiş banka tasarım
algısı kırılarak, bir yandan daha sıcak ve samimi, bir
yandan da daha inovatif ve modern bir bankacılık
deneyimi kurgulanmış.
» “i-am” associates, Avrupa’nın en büyük banka
zincirlerinden Unicredit için 2013’te Sofya’da tasarladığı
“geleceğin banka şubesi”nin üstün başarısının ardından
UniCredit bünyesindeki Bank Avusturya’nın self-servis
şubelerini ele aldı.
Viyana’nın en merkezi ve tarihi yeri olan ve şehrin önemli
yapılarına evsahipliği yapan Stephensplatz meydanındaki selfservis şubesinin mimari ve marka tasarımını gerçekleştirdi.
Alışılagelmiş banka tasarım algısını kırarak bir yandan daha
sıcak ve samimi, bir yandan da daha inovatif ve modern bir
bankacılık deneyimi kurguladı.
Ana şubenin yanında ayrı bir şube olarak konumlandırılan
ve günün 24 saati hizmet veren 90 m2’lik Bank Avusturya
self-servis alanının tasarımını yönlendiren ana fikir, müşteriye
davetkâr, göz alıcı ve güven veren bir ortam sunmak oldu.
Bunları sağlarken, mekânı, genç hedef kitleye hitap edecek
biçimde daha dinamik ve modern olarak kurgulamak
amaçlandı.
i-am Kurucu Direktörlerinden Emre Kuzlu projeyle ilgili
şunları söyledi: “UniCredit için 2013’te Bulgaristan’da
tasarladığımız proje hem kurum çalışanları hem de
müşteriler tarafından çok beğenildi. Gerçekleştirdiğimiz
araştırmalar sonucu bunun rakamlara da yansıdığını gördük.
Kurguladığımız deneyimin ardından, müşteri memnuniyetinde
%12’lik bir artış gözlemledik. Müşteri yolculuğunun her
aşamasında, yani şubeye girdiğiniz andan çıkış anına kadar her
farklı evrede, müşteri memnuniyetinin yükseldiğini kaydettik.
Özellikle sıkıntılı geçen ‘bekleme’ evresinin deneyiminde
müşteri memnuniyeti %55 lik bir artış gösterdi. Bu olumlu
sonuçların da verdiği heyecanla aynı bünyede olan Bank
Avusturya projesine başladık. Hem kullanıcı-odaklı ve işlevsel,
61
hem de görsel olarak müşteriye hitap eden bir bankacılık
deneyimi kurgulamayı hedefledik. Yalnızca teknolojik cihazlar
üzerinden gerçekleştirilen self-servis aşaması için müşteriyi
rahat ve güvende hissettirecek ve kişisel iletişimi aratmayacak,
hattâ müşterinin standart şubelere yeğleyeceği bir deneyim
yaratmaya odaklandık. Bu doğrultuda da müşterinin
çekinmeden yararlanabileceği, sıcak ve samimi bir tasarım
kurguladık. Bu projemizle de müşteri deneyiminde gözle
görülür bir fark yaratmayı hedefliyoruz.”
“i-am” tarafından projenin ilk aşamasında gerçekleştirilen
araştırmalarda müşterilerin %44’ünün bankacılık işlemlerini
self-servis aracılığıyla gerçekleştirdikleri saptanmış. Hem var
62
olan kullanıcılara daha iyi bir bankacılık deneyimi sunmak
hem de self-servise yönelimi teşvik etmek için bu alanı
keyifli ve kullanıcı-odaklı bir hale getirmek amaçlanmış.
Müşteriyi şubeye girer girmez karşılayan duvar, 30’un
üzerinde dil ile müşteriye “hoşgeldiniz” mesajı verecek
biçimde tasarlandı. ATM’leri ve tüm bankacılık cihazlarını
saran yarı şeffaf, kıvrımlı güvenlik panelleri cihazların
etrafına konumlandırıldı ve her müşteriye işlemlerini
gerçekleştirirken özel ve korunaklı bir alan sağlayacak
biçimde yerleştirildi. Nişler içerisine alınan cihazlar
sayesinde hem daha ferah, hem de daha modern bir görüntü
elde edildi.
Sıcak ve samimi bir ortam yaratmak için panellerden
grafiklere, tavandan aydınlatmalara, hem marka ifadesinde
hem de mekân tasarımında kıvrımlı ve yumuşak çizgiler öne
çıkarıldı. Malzemelerin de bu yönde belirlendiği tasarımda,
doğal meşe kaplama kullanılırken, markanın kurumsal rengi
olan kırmızı, parlak cam yüzeylere uyarlanarak tasarıma
banka şubelerinde görmeye alışık olmadığımız bir ışıltı ekledi.
Şubenin infografikleri ve görselleri yeniden ele alındı;
her cihazın güvenlik paneline müşteriyi yönlendiren ve
cihazları tanımlayan özellikler yerleştirildi ve bankanın
kurumsal deseni farklılaştırılarak mekân ile uyum içerisinde
olan kıvrımsal çizgilerle tasarlandı. Tavanda uygulanan
farklı kotlarla ve en üst kota konumlandırılan yuvarlak
sarkık aydınlatmalarla mekân algısında farklı deneyimler
yaratılarak derinlik katmak hedeflendi. Kotların alın birleşim
noktalarına yerleştirilen gizli ışıklarla daha aydınlık bir
görüntü elde edildi ve malzeme geçişleri yumuşatıldı
.
Author
Document
Category
Uncategorized
Views
0
File Size
506 KB
Tags
1/--pages
Report inappropriate content