close

Enter

Log in using OpenID

東邦大学医学部予想問題

embedDownload
東邦大学医学部予想問題
1 次の英文を読んで後に続く質問 1~11 にもっとも適する答えを選びなさい。
Throughout thte human history, food has always been our best medicine. Everything we need to
stay healthy can be found in nature’s abundant storehouse, including medicines that can heal us
should we fall sick. Today, at the beginning of the twenty­first century, those of us who are privileged
enough to live in the Western world enjoy higher standards of hygiene than ever before and have
unparalleled choice and access to food and excellent health care. Yet, surprisingly, we are among the
worst­nourished nations in the world.
The shocking fact is that, even though we do not suffer the famines of the developing world, many
of us are no better nourished than the severely malnourished peoples of the developing world. As we
have become more affluent, we have acquired poor eating habits: we regularly miss meals or eat too
fast, which can put a great strain on our gastro­intestinal tract; we eat diets rich in refined sugar,
cholesterol and salt (which appeal to our sense of taste) and low in fibre, which puts a strain on the
eliminative processes as these types of food remain in the colon for a long time, increasing the risk of a
build­up of toxins.
The biggest killers of the Western world – heart disease, digestive disorders, cancer, and other
degenerative diseases – are virtually unheard of in rural communities in Africa and India, where the
inhabitants live on simple diets of vegetables and whole grains. Scientists have shown that when
peoples such as Inuits, Native North Americans and Aborigines, who had never experienced digestive
problems, tooth decay, or even painful childbirth in their own cultures, were fed Western diets, they
quickly succumbed to all the problems we experience. We know therefore that diet is largely to blame
for heart disease, tooth decay and some types of cancer.
We eat nutrient­starved foods, take vitamin and mineral supplements our bodies cannot fully
utilize and, not surprisingly, fall prey to a wide range of illnesses. Instead of teaching us how to get
back to basics and really look after ourselves, doctors treat diseases caused by unnatural foods as if
they were an inevitable part of life. Millions of pounds are spent each year on drugs to control heat
disease, digestive disorders and cancer. If we stood back for a moment and observed the reasons why
chronic illness develops, we could avoid much of this misery.
Diet affects not only our physical, but our mental health. Studies in the US have found evidence
that the growth of the fast­food industry correlates with the growth of antisocial behaviour, violence
and even murder in the country. According to one study, when white sugar, fast food and low­nutrient
foods are removed from the diets of teenage offenders guilty of violent crime and burglary, and replaced
with high quality fruit, vegetables and cereals, there was a 48 per cent decrease in their antisocial
behaviour. We now know that junk foods – high fat and high sugar foods, which are low in live
vitamins and minerals – can cause chronic vitamin deficiencies that interfere with the proper
functioning of the brain and upset the nervous system.
1
1. The word “hygiene” in line 4 is closest in meaning to
(a) cleanliness
(b) income
(c) intelligence
(d) living
2. The word “unparalleled in line 5 is closest in meaning to
(a) appropriate
(b) imcompareble (c) limited
(d) minimum
3. The word “famines” in line 7 is closest in meaning to
(a) insecurity of living
(b) poritical instability
(c) public disorders
(d) shortages of food
4. The word “affluent” in line 9 is closest in meaning to
(a) conscientious
(b) cultivated
(c) stressed
(d) well­off
5. The word “toxins” in line 13 is closest in meaning to
(a) frustrations
(b) habits
(c) poisons
(d) viruses
(c) doctors
(d) unnatural foods
6. The word “they” in line 24 refers to
(a) basics
(d) diseases
7. The word “deficiencies” in line 33 is closest in meaning to
(a) allergies
(b) excesses
(c) inbalances
(d) shortages
8. According to the text, what was discovered by scientists in one study?
(a) Antisocial behaviour is not related to the foods we eat every day.
(b) Eating high quality fruit, vegetables and coreals keep bodies of teenagers healthy.
(c) Physical and mental healths are independent of each other.
(d) White sugar, fast food and low­nutrient foods increase antisocial behaviour.
9. According to the text, which of the following is much included in the Western diet?
(a) cholesterol
(b) fibre
(c) minerals
(d) vitamins
10. Which of the following is the most appropriate title for this passage?
(a) Fast Food and Chronic Diseases
(b) How to Take Vitamin and Mineral Supplements
(c) Reconsidering Our Eating Habits
(d) The Problem of Diets in the Developing World
11. Choose the sentence that best agrees with this passage.
(a) As Africans and Indians are now starting to eat Western diets, they are now free from
chronic physical problems.
(b) People in both the Western world and the developing world have shared similar health
problems from long ago.
(c) The Western world is healthier than the developing world because of higher standars of
hygiene and health care.
(d) We suffer from malnourishment in a different way from the peoples of the developing world.
2
解答
1. (a)
2. (b)
3. (d)
9. (a)
10. (c)
11. (d)
4. (d)
5. (c)
6. (b)
7. (d)
8. (d)
解説
東邦大学の問題はとにかく問題数が多く、しかも語彙のレベルが高い。文章の大意をつかみながらどれだけ迅
速に処理できるかが合否の分かれ目となる。本問は、13 分ほどで解けるのが望ましい。
1. 「衛生」 2. 「比類ない」 3. 「飢饉」 4. 「豊富な」 5. 「毒(素)」 6. they は前出の複数名詞を指すが、前
にある diseases と unnatural foods のうち、「まるで人生の避けられない一部のように」扱われて治療されるのは
どちらかと考える。7. 「不足」 8. 第 5 段落の 3 から 6 行目に書かれている。 9. 第 2 段落の 4 から 5 行目に
書かれている。 10. 欧米の悪い食習慣がどれほど病気をもたらしやすいかを訴えている文章である。 11. 第 2
段落の内容に一致している。
全訳
人類の歴史全体を通じて、食べ物は常にもっともすぐれた薬である。万一病気になったときに治療可能な薬物
を含め、人が健康でいるために必要なものはすべて、自然の豊富な貯蔵庫の中から見つけ出すことができる。21
世紀はじめの現在、欧米に生活するという恵まれた立場にある人々は、かつてないほどの高い衛生水準を享受
しており、食料とすぐれた衣料を、かつてないほどに選択して入手することができる。それでも、驚くことに、私た
ちは、世界で最も栄養状態の悪い国の一つなのである。
衝撃的なことに、私たちは途上国におけるような飢饉に苦しむことはないけれども、多くの人々は、ひどい栄養
不良の状態にある途上国の国民と比べて栄養状態が少しも良くないのである。私たちは裕福になるにつれて、貧
弱な食習慣を身に着けてきた。それはたとえば、食事を定期的に省くとか、食べるのが速するということだが、そ
れでは胃腸に大きな負担をかける可能性がある。また、精糖やコレステロールや塩分をたくさん含んでいて(つま
りおいしいもの)、繊維質の少ない食事をするが、このような食べ物が大腸に長く留まると、排泄作用に負担をか
け、毒素が増加する危険性が高まる。
欧米における最も大きな死因、すなわち心臓病、消化器疾患、癌や他の変性疾患は、アフリカやインドの農村
社会ではほとんど聞かれることがないが、そのような土地の住民は、野菜や穀物の簡単な食事を常食としている
のである。科学者が示してきたところによると、たとえばイヌイット、北アメリカ先住民、アボリジニーといった民族は、
独自の文化圏の中にいたときは、消化器系の病気にかかったことも虫歯になったことも分娩に苦しむことすらなか
ったのだが、欧米の食事をしたときに、われわれが経験しているすべての問題をあっという間に被ったのである。
それゆえに、私たちは、心臓病や虫歯やある種の癌については食事にかなり原因があるということが分かってい
るのである。
私たちは、栄養不足の食物を食べ、体が完全には利用できないビタミンやミネラルのサプリメントを摂取してい
る。そして、当然ながらいろいろな種類の病気の餌食となっている。医者は、私たちに対して、基本的に戻って本
当に体に気遣う方法を教えるのではなくて、不自然な食事が原因で起こった病気を、まるでそういった病気が生
活の中の欠かせない一部であるかのようにしながら、治療するのである。毎年、何百万ポンドものお金が心臓病
や消化器疾患や癌を抑制する薬に費やされている。もし私たちが慢性病が発祥する原因を、少しのあいだ立ち
止まって観察するならば、こういう惨状の多くは避けることができるだろう。
食事は体の健康だけでなく心の健康にも影響を及ぼす。アメリカの研究によって、ファーストフード産業の増
加が国内の反社会的行動や暴力や殺人の増加とすら相互に関係しているという証拠が出てきている。ある研究
によれば、白砂糖やファーストフードや栄養価の低い食べ物が、暴力的犯罪や強盗で有罪となった 10 代の犯罪
者の食事から取り除かれ、高品質の果物や野菜やシリアルに替えられると、反社会的行動が48パーセント減少し
たと。現在分かっているところでは、ジャンクフード、すなわち生ビタミンやミネラルが少なく高脂肪で糖分の多い
3
食べ物が、慢性的なビタミン不足を引き起こし、それが脳の機能や神経系を混乱させる可能性がある。
4
Author
Document
Category
Uncategorized
Views
5
File Size
179 KB
Tags
1/--pages
Report inappropriate content