AD SOYAD:
KUR’AN-I KERİMİ ÖĞRENMENİN (OKUMANIN)
FAZİLETİ HAKKINDA HADİS-İ ŞERİFLER
PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V) BUYURUYORLAR Kİ;
1) Sizin en hayırlılarınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.
( BUHÂRÎ )
2) Kur’an-ı gereği gibi güzelce okuyan kimse, amelleri yazan şerefli ve itaatkâr meleklerle
beraber olacaktır. Kur’an-ı kekeleyerek zorlukla okuyana ise iki kat sevap vardır.
( MÜSLİM )
3) Kur’an okuyunuz! Çünkü Kur’an, kıyamet günü kendisine dost olanlara şefaatçi olarak
gelecektir.
( MÜSLİM )
4) Kalbinde Kur’an’dan hiçbir şey olmayan kimse, harap bir ev gibidir.
( TİRMİZÎ )
5) Kur’an okuyana (ahirette), “ oku ve yüksel, dünyada tertil üzere (güzelce) okuduğun gibi
(burada da) tertil üzere oku! Şüphesiz senin makamın, okuyacağın son ayetin yanındadır.’’
Denilir.
( EBÛ DÂVÛD )
6) Kim Kur’an-ı okur ve ona göre davranırsa, onun anne ve babasına taç giydirilir. O tacın ışığı
dünya evlerindeki güneşin ışığından daha güzeldir. Artık Kur’an’a göre davrananın durumunu
siz düşünün!
( EBÛ DÂVÛD )
7) Her kim Kur’an-ı okur ve ezberler, helal kıldıklarını helal, haram kıldıklarını haram kabul
ederse, Allah o Kur’an sebebiyle onu cennete koyar ve ailesinden hepsi cehennemi hak etmiş
olan on kişiye de şefaatçi kılar.
( TİRMİZÎ )
8) Peygamber Efendimiz bir gün arkadaşı Ebu Zerr’e şöyle buyurmuştur; “ Ey Ebû Zerr!
Sabahleyin evinden çıkıp Kur’an’dan bir ayet öğrenmen, senin için yüz rekât namaz kılmandan
daha hayırlıdır.
( İBN MÂCE )
9) Evlerinizi namaz kılmak ve Kur’an okumak suretiyle nurlandırınız!
( BEYHAKÎ )
10) Kur’an-ı öğrenin, okuyun ve okutun!
( TİRMİZÎ )
11) Ümmetimin en saygınları, Kur’an-ı öğrenen ve uygulayandır.
( TABERÂNÎ )
12) Kullar Allah’a, Allah’tan inene ( Kur’an’a ) olan ilgileri nispetinde yaklaşmış olurlar.
( TİRMİZÎ )
13) Sadece şu iki kimseye hased derecesinde imrenilebilir. Biri, Allahın kendisine mal verdiği
ve o malı hak yolunda harcayan kimse, diğeri Allahın kendisine hikmet verdiği ve o hikmet
gereğince hükmedip o hikmeti (başkasına da)öğreten kimsedir.
(BUHÂRÎ )
14) Kim Kur’an-ı Kerim’den bir harf okursa, kendisine bir sevap yazılır. Her sevap ise on katıyla
karşılık bulacaktır.(Dikkat edin) be, “ elif lam mim ” bir harftir demiyorum, aksine “ elif ” bir
harf, “ lam ” bir harf, “ mim ” bir harftir.
( TİRMİZÎ )
15) Bir adam Peygamber Efendimize; ” Ey Allah’ın Resulü, Allah’ın en sevdiği iş hangisidir? Diye
sordu. Peygamber Efendimiz; “ konaklayıp sonra hemen yola koyulanın işidir “ buyurdular.
Adam; “konaklayıp sonra yoluna koyulan kimdir?” diye sorunca, Peygamberimiz; “ Kur’an-ı
başından sonuna kadar okuyup hatmedince hemen yeni bir hatme başlayandır.
(TİRMİZİ)
16) Bir defasında Peygamber Efendimiz,” İnsanlardan Allah’ın ehli olan vardır.” buyurdular.
Sahâbe-i Kiram; “Onlar kimlerdir, ey Allah’ın Rasûlü ?” diye sordular. Peygamberimiz; “Onlar
Kur’an ehli kimselerdir. Onlar Allah’ın ehli ve ona has (kullarıdır)”buyurdular.
( İBN MÂCE )
17) Kur’an-ı öğrenen ve ezberleyen kimse, bağlı bir deve sahibi gibidir. Eğer devesini sürekli
gözetirse onu elinde tutar. Onunla ilgilenmeyip onu serbest bırakırsa devesi çeker gider.
( BUHÂRÎ )
18) Bir topluluk Allah’ın evlerinden bir evde toplanır, Allah’ın kitabı ( Kur’an-ı ) okur ve onu
aralarında müzakere ederlerse, üzerlerine sekînet iner. Allah’ın rahmeti onları kaplar ve
melekler de etraflarını kuşatır. Allah, kendi katındakilere onlardan söz eder.
( MÜSLİM )
HADİS-İ ŞERİF MEALİ
1. KUR (NAZARÎ ELİF-BA)
1) PELTEK HARFLER: 3 tanedir.
2) KALIN HARFLER: 7 tanedir.
ﻅ، ﺫ، ﺙ
ﻕ، ﻍ، ﻅ، ﻁ، ﺽ، ﺹ، ﺥ
ﺡ- ﻉharfleri üstünlü iken kalın okunur.
ﺭ
( ayrıca RA (
)harfi üstünlü ve ötreli iken kalın esreli iken ince okunur.)
3) HAREKE NEDİR: Kur’an Harflerini Okumaya Yardımcı İşaretlere Hareke Denir.
َ
4) ÜSTÜN:
Harfin Üzerinde Eğik Bir Çizgi Şeklinde Bulunur. Kalın Harflere “A” İnce
Harflere “E” Sesi Verir.
ِ
5) ESRE : Harfin Altında Eğik Bir Çizgi Şeklinde Bulunur. Kalın Harflere “I-İ” Arası İnce
Harflere “İ” Sesi Verir.
6) ÖTRE:
ُ
Harfin Üzerinde Bulunur. Vav Harfine Ve 9 Rakamına Benzer.
Kalın
Harflere “U” İnce Harflere “U-Ü” Arası Ses Verir.
7) CEZİM: ـ ْـHarfin Üzerinde Yuvarlak Bir Şekilde Bulunur. Üzerinde Bulunduğu Harfi Bir
Önceki Harfe Bağlar.
8) ŞEDDE: ـ ّـHarfin Üzerinde Eğik Bir Şekilde Bulunur. Yan Durmuş 3 Rakamına Benzer.
Üzerinde Bulunduğu Harfi İki Defa Okutur. Birincisinde Cezimli Olarak Okutur. İkincisinde
Üzerindeki Harekeye Göre Okutur.
9) İKİ ÜSTÜN: ـ ًـHarfin Üzerinde Eğik İki Çizgi Şeklinde Bulunur. Kalın Harfe “ An “ İnce
Harfe “ En “ Sesi Verir.
10) İKİ ESRE : ـ ٍـHarfin Altında Eğik İki Çizgi Şeklinde Bulunur. Kalın Harfe “ In-İn “ Arası
İnce Harfe “ İn “ Sesi Verir.
11) İKİ ÖTRE : ـ ٌـHarfin Üzerinde Bulunur. Bazen Eğik 29 Rakamına Bezer Şekilde Bazen İki
Adet Ötre Yan yana Şeklinde Yazılır. Kalın Harfe “Un” İnce Harfe “Un-Ün” Arası Ses Verir.
12) HARF-İ MED :3 tanedir.
ﻯ-ﻭ-ﺍ
ﻯ-ﻭ-ﺍ
Harekesiz Olduğunda Kendisinden Önceki Harfi Bir Elif Miktarı Uzatır.
13) ZAMİR KAİDESİ (GİZLİ UZATMA) NEDİR?
CEVAP: Kelime Sonlarındaki “ He ” Bazı Hallerde Uzatılır. Buna Gizli Uzatma da
Denilir. “ He” Harfinden Önceki Harf Harekeli İse “ He” Harfi Bir Elif Miktarı
Uzatılır. “ He” Den Önceki Harf Cezimli Veya harekesiz İse “He” Harfi Uzatılmaz.
ﻩﺮ ﺍﹶﻣ- ﻪﺑ ﺭ- ﻩﺮ ﻳ- ﻪﺍﻧ - ۪ﻪÒﺑﹺﺮ ﻟ- ﻪ ﻓﹶﺎﹸﻣ- ﻩﺪﺒ ﻋ- ﻛﹸﻠﱠﻪ- ﻟﹶﻪ
uzatılmaz:
ﻩﺍﹶﻭ ﺭ- ﻩﺮÒﻤﻌ ﻧ- ﻪﻠﹶﺘﻤ ﻋ- ﻪﻨ ﻣ- ﻪﻟﹶﻴ ﺍ- ﻪﻌﻄ ﻻﹶﺗ- ﻨﻪﻋ
ﻓ۪ﻴﻪ- ﻠﹸﻮﻩ ﻗﹶﺘ- ﺎﻩﻠﹶﻘﹾﻨ ﺧ- ﺎﻩﻨﻠﱠﻤ ﻋ- ﺎﻩﻧﺭ ﻗﹶﺪ- ﺎﻩﻧﺩﺩ ﺭ- ﺎﻩﻟﹾﻨﺰﺍﹶﻧ
uzatılır:
14) LAFZATULLAH KAİDESİ NEDİR?
CEVAP: Allah Lafzından
Lafzının
( ) ﺍﹶﻟﻠﹼٰﻪ
Önceki Harfin Harekesi Üstün Veya Ötre İse Allah
ﻝharfi “A” Sesi ile Okunur.
ﻪ ٰﻭﺍ ﺍﻟﻠﹼﺪﺒﻌﻴ ﻟ- ﺍﻟﻠﹼٰﻪﺲ ﺍﹶﻟﹶﻴ- ﺑﹺﺎﹶﻥﱠ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ- ﺍﻟﻠﹼٰﻪﻮ ﻫ- ﻻﱠ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ ﺍ- ﺍﹶﻟﻠﹼٰﻪ
ﺔﹸ ﺍﻟﻠﹼٰﻪﻤﺣ ﺭ- ﺍﻟﻠﹼٰﻪﺎﺭ ﻧ- ﻮﻝﹸ ﺍﻟﻠﹼٰﻪﺳ ﺭ- ﺍﻟﻠﹼٰﻪﺮﺼ ﻧ- ﻭﺍ ﺍﻟﻠﹼٰﻪﺍﺫﹾﻛﹸﺮﻭ
Eğer Esreli ise
ﻝharfine
“E-A Arası” Ses Verilir.
ﻞﹺ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ ﻓﹶﻀ- ﺺﹺ ﺍﻟﻠﹼٰﻪﻌ ﻳ- ﺒ۪ﻴﻞﹺ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ ﺳ- ﺩ۪ﻳﻦﹺ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ- ﻢﹺ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ ﺑﹺﺴ- ﺑﹺﺎﻟﻠﹼٰﻪ
2. KUR ( TECVİD )
15) SEBEB-İ MED : Harfin harekesini bir eliften fazla uzatmaya sebep olan işaretlerdir. İkiye
ayrılır. Hemze ve sükun.
Harekesi olan elife HEMZE denir. ÖRNEK:
ُ ﺀ- ِ ﺀ- َ ﺀ- ﺍﹸ- ﺍ- ﺍﹶ
Harfin harekesizlik haline SÜKUN denir. Sükunda ikiye ayrılır.
a) Sükun-u lazım: Daima var olan sükuna denir. Buda şeddeli ve cezimli (
Úــ
Ò ) harflerdir.
b) Sükun-u arız: Herhangi bir yerde durduğumuzda harekeli harfin cezimli okunmasıdır.
16) MEDD-İ TABİİ : Med harfinden(ﻯ
- ﻭ- )ﺍ
sonra sebeb-i med gelmezse medd-i tabii olur.
Kısaca harfi bir elif uzatmaya MEDD-İ TABİİ denir.
ﺣ۪ﻴﻢﹺﻤٰﻦﹺ ﺍﻟﺮﺣ ﺍﻟﺮﻢﹺ ﺍﻟﻠﹼٰﻪﺟ۪ﻴﻢﹺ ﺑﹺﺴ ﺍﻟﺮﻄﹶﺎﻥﻴ ﺍﻟﺸﻦ ﻣﻮﺫﹸ ﺑﹺﺎﻟﻠﹼٰﻪﺍﹶﻋ
۪ۜﻳﻦﹺﻡﹺ ﺍﻟﺪﻮ ﻳﻚﺎﻟﻣ
{٤}
ۙﺣ۪ﻴﻢﹺﻤٰﻦﹺ ﺍﻟﺮﺣ{ ﺍﹶﻟﺮ٢}ۙﺎﻟﹶﻤ۪ﲔ ﺍﻟﹾﻌﺏ ﺭﻠﹼٰﻪ ﻟﺪﻤﺍﹶﻟﹾﺤ
{٣}
17) MEDD-İ MUNFASIL : Harfi medden (ﻯ
- ﻭ- )ﺍ
sonra uzun elif (
ﺍ
) gelirse MEDDİ
MUNFASIL olur. 4 elif miktarı uzatılır. Hızlı okuyuşlarda en az 1 elif miktarı uzatmak gerekir.
ﻢﺘﻻﹶۤﺍﹶﻧ ﻭ- ﺎﻬﺎۤﺍﹶﻳ ﻗﹸﻞﹾ ﻳ- ﺎﻨﻄﹶﻴﻧﺎۤ ﺍﹶﻋ ﺍ- ﻢﻬﻤۤﻯ ﺍﹶﻃﹾﻌ ﺍﹶﻟﱠﺬ- ﺎﻨۤﺎﺍٰﺗﻨﺑ ﺭ- ﻟٰﻪﺍﹶﻥﹾ ﻻﹶٓﺍ
ﺖﻨ۪ٓﻰ ﺍٰﻣﻧ ﺍ- ٓﻭﺍﺮٓﺎ ﺍﹸﻣﻣ ﻭ- ﺭٰﻳﻚٓﺎ ﺍﹶﺩﻣ ﻭ- ﻩﻠﹶﺪٓ ﺍﹶﺧﺎﻟﹶﻪ ﻣ- ٓﺍ ﺍﹶﺑ۪ﻰﺪ ﻳ- ٓﺎ ﺍﹶﻏﹾﻨٰﻰﻣ
…boş vaktimizi sıkıntılı hülyalar yerinde Kur'andan bildiğimiz sureleri okumak ve
manalarını bildiren arkadaşlardan öğrenmek ve kazaya kalmış farz namazlarımızı kaza
etmek…
BEDİÜZZAMAN
18) MEDD-İ MUTTASIL : Harfi medden (ﻯ
- ﻭ- ) ﺍsonra küçük elif
(
ﺀ
) gelmişse meddi
muttasıl olur. 4 elif miktarı uzatılır. Hızlı okuyuşlarda en az 2 elif miktarı uzatmak gerekir.
ﻜﹶ ﹸﺔﻠٰٓﺌﻝﹸ ﺍﻟﹾﻤﺰﻨ ﺗ- ﻞﹶٓﺎﺋﺎ ﺍﻟﺴﺍﹶﻣ ﻭ- ﻼﹰٓﺎﺋ ﻋ- Óﺫﺍﹶﺟﺎﹶٓﺀ ﺍ- ﻥﹶﺮﺍﹶٓﺅ ﻳ- ِﺂﺀﺘÒﻠﹶﺔﹶﺍﻟﺸﺭﹺﺣ
ِٓﺎﺀﻤ ﺍﻟﺴﻦ ﻣ- ﹸﻛﻢﺮ ﻃﹶٓﺎﺋ- Ïٓﺍﺀﻮﺳ ﻭ- ﻢﻫÔٔ۬ٓﺎﻭ ﺍٰﺑ- ﻢ۬ﻫÔٔٓﺍﻭﺰ ﺟ- ﻚ ﺍﹸﻭ۬ﻟٰٓﺌ- Óﻔﹶٓﺎﺀﻨﺣ
19) MEDD-İ LAZIM : Harf-i medden (ﻯ
- ﻭ- ) ﺍsonra cezimli veya şeddeli( ÚـÒـ
) harf gelirse
medd- lazım olur. Medd-i lazım 4 elif miktarı uzatılır. Hızlı okuyuşlarda en az 3 elif miktarı uzatmak
gerekir.
ٓﺎﻟﹼ۪ﲔﻻﹶﺍﻟﻀ ﻭ- ﺪٰﻯ ﻓﹶﻬٓﺎﻻ ﺿﻙﺪﺟﻭ ﻭ- ٓﺎﻓﱠﺎﺕ ﺻ- ﻰﹺٓﻭﻧﺮ ﺗﺎﹾﻣ- ﺎٓﻗﱠﺔﹸﺍﹶﻟﹾﺤ
Not: mukattaa harfleride bu kurala dahildir.
ٓ ﺣٰﻢ- ٓ ﻋٓﺴٓﻖ- ٓ ﻛٓﻬٰﻴٰﻌٓﺺ- ٓ ﻃٰﺴٓﻢ- ٓ ﺍﻟٓﻢ- ٓﻳٰﺲ
﴾
ﻳﺎﹶ ﺳﻴﹺٓﻦ
﴿
20) MEDD-İ ARIZ NEDİR?
CEVAP: Harf-i medden (ﻯ
- ﻭ- ) ﺍsonra sebeb-i medden sükun-u arız gelirse medd-i arız olur.
Medd-i arız 4 elif uzatılır. Hızlı okuyuşlarda en az 1 elif miktarı uzatmak gerekir.
ۜﺎﺑﹺﺎﻟﹾﻔ۪ﻴﻞﹺﺤﺑﹺﺎﹶﺻ
{١}
{٦}
۟ﻭﻥﹶﺮﻀﺤﻣ
{٣٢}
ٓﺎﻟﹼ۪ﲔﻻﹶﺍﻟﻀﻭ
﴾٣﴿
ۙﻜ۪ﻴﻢﹺ ﺍﻟﹾﺤﺍٰﻥﺍﻟﹾﻘﹸﺮﻭ
{٢}
۪ۜﻳﻦﹺﻡﹺ ﺍﻟﺪﻮﻳ
﴾١﴿
ۙﺎﺱﹺ ﺍﻟﻨﻟٰﻪﺍ
{٣}
ۙﺎﻟﹶﻤ۪ﲔ ﺍﻟﹾﻌÒﺏﹺﺭ
ﺎﹾﻛﹸﻮﻝﹴﻣ
{٥}
21) MEDD-İ LİN NEDİR?
و
ى
CEVAP: Vav(
) veya ye (
) harfi cezim li olur, sonraki harf cezimli olur ve önceki harfte
üstünlü olursa medd-i lin olur. Vav ve ye harfleri 4elif uzatılır. Hızlı okuyuşlarda en az 2 elif miktarı
uzatmak gerekir.
{٤}
ﻑﻮ ﺧ-
{٣}
ۙﺖﻴ ﻫٰﺬﹶﺍﺍﻟﹾﺒ- {٢}ۚﻒﻴﺍﻟﺼ ﻭۜﻡﻮﻻﹶ ﻧ ﻭ- ۜﺮﻴﺧ
{١}
ۙﺶﹴﻳﻗﹸﺮ
TENVİN VE CEZİMLİ NUN İLE İLGİLİ KURALLAR
TENVİN NEDİR?
CEVAP: İki üstün (
) , iki esre (
) , iki ötre (
GUNNE NİDÜR?
CEVAP: Genizden yani burun boşluğundan gelen sestir.
) dir.
22) İDGAM-I MAALGUNNE NİDÜR?
CEVAP: Tenvin veya cezimli nun(
ﻥﹾ
)dan sonra
و،ن،م،ى
harflerinden biri gelirse
idgam-ı maalgunne olur. Tenvin veya cezimli nundaki “n” sesi İdgam-ı maalgunne
harfine dönüştürülür. Şeddeli gibi bir-bir buçuk elif miktarı tutularak gunneli okunur.
ﻙ ﺮﻔﹾﺠ ﻳﻦ ﻣ- ﻢﻬﻨﺍٰﻣﻮﻉﹴ ﻭ ﺟ- ﺎﹾﻛﹸﻮﻝﹴ ﻣﻒﺼﻛﹶﻌ
okunuşu: ﻙﺮﻔﹾﺠ ﻳﻰ ﻣ- ﻢﻬﻨﺍٰﻣ ﻭﻮﻮﻋﺟ
- ﺎﹾﻛﹸﻮﻝﹴﻣﻢﻔﺼﻛﹶﻌ
ﺓﹰﺮﻄﹶﻬﻔﹰﺎﻣﺻﺤ
- ﺠﹺﻴﺪﻣﻴﺪﻤ ﺣ- ﻭﺪﻤﺤ ﻣ- ﺔﹰﻭﻨﺴ ﺣ- ﻦ ﻣﺓﺎﺭﺠﺑﹺﺤ
ﻦﻣﺍ ﻭﺪ ﺳ- ﻩﺮﺍ ﻳﺮﻴ ﺧ- ﻩﺮﺍ ﻳﺮ ﺷ- ﻩﺩﺪﻋﺎﻻﹰﻭ ﻣ- ﺐﺗﺐﹴ ﻭﻟﹶﻬ
ﻞﹾﻤﻌ ﻳﻦﻣ ﻭ- ﻪﻧﺍ{ ﻭ٦}ۚﻮﺩ ﻟﹶﻜﹶﻨ- ۜﻘ۪ﻴﻢﹴﺘﺴ ﻣﺍﻁﺮ ﺻ- ٓﺎﺎ ﻣﻣﻗﹶﻮ
ﻦﻣﺮﻴ ﺧ- ﻦﻮﻝﹲ ﻣﺳ ﺭ- ﺭﺪﺼﻳﺬﺌﻣﻮ ﻳ- ﺓﺩﺪﻤﻣﺪﻤ ﻋ- ﺒ۪ﲔﹴﺎﻡﹴ ﻣﻣﺍ
ÖRNEK:
23) İDGAM-I MAALGUNNENİN UYGULANMADIĞI DURUMU İZAH EDİNİZ.
CEVAP: Cezimli nün ve maalgunne harfleri aynı kelimede bulunursa kural uygulanmaz.
ÖRNEK:
ﺍﻥﹲﻮﻨ ﻗ- ﺍﻥﹲﻮﺻﻨ
-
ﺎﻥﹲﻴﻨ ﺑ- ﺎﻴﻧﰱﹺ ﺍﻟﺪ
24) İDGAM-I BİLAGUNNE KURALI NEDİR?
CEVAP: Tenvin veya cezimli nundan sonra “ ﺭ
،”ﻝ
harflerinden biri gelirse idgam-ı
bilagunne olur. Tenvin veya cezimli nundaki “n” sesi idgam-ı bilagunne harfine
dönüştürülür. Şeddeli gibi gunnesiz okunur.
ﻪ ٰﻟ ﺍﹶﻥﹾ ﻻﹶٓ ﺍ- ﻟﹶﻪﻜﹸﻦ ﻳ- ۙﻠﹼ۪ﲔﺼﻠﹾﻤﻞﹲ ﻟﻳﻓﹶﻮ
okunuşu:
ﻟٰﻪ ﺍﹶﻝﹾ ﻻﹶٓ ﺍ- ﻜﹸﻞﹾ ﻟﹶﻪ ﻳ- ۙﻠﹼ۪ﲔﺼﻠﹾﻤﻠﹸﻞﹾ ﻟﻳﻓﹶﻮ
ﺓﺰ ﻟﹸﻤﺓﺰﻫﻤ - ﻻﹶﻦ ﻣ- ﻻﹶÒﺮﹴ ﺑﹺﻀ- ﻟﹶﻚﺮﻴ ﺧ- ﻟﹶﻢﻦ ﻟﹶﺌ- ﺍﻭﺮﻴﺎﻟﺎﺗﺘﺍﹶﺷ
ﺎﻨﻳ ﻟﹶﺪﻤ۪ﻴﻊ ﺟ- ۜﺎ ﻟﹶﻬÒﻘﹶﺮﹴﺘﺴﻤ ﻟ- ﻢﺔﹲ ﻟﹶﻬﺍٰﻳ ﻭ- ﺒ۪ﲑﻟﹶﺨﺬﺌﻣﻮ ﻳ- Òﻜﹸﻞﹺﻞﹲ ﻟﻳﻭ
ﺣ۪ﻴﻢﹴ ﺭÒﺏﹴ ﺭﻦ ﻣ- ﻮﻝﹴﺳ ﺭﻦ ﻣ- ﺔﻴﺍﺿ ﺭﺔ ﻓ۪ﻰ ﻋ۪ﻴﺸ- ﺍٰﻩﺍﹶﻥﹾ ﺭ
ÖRNEK:
25) İKLABIN KELİME ANLAMI NEDİR?
CEVAP: Çevirmek, döndürmek.
26) İKLAB KAİDESİ NEDİR?
CEVAP: Tenvin veya cezimli nundan sonra “ ” ﺏharfi gelirse iklab olur. Tenvin veya
cezimli nundaki “n” sesi “m” sesine dönüştürülür. Bir - bir buçuk elif miktarı tutularak
gunneli okunur.
ÖRNEK:
okunuşu:
ﹺﻦﻴ ﺑﻦ ﻣ- ﺪﻌ ﺑﻦ ﻣ- ﺬﹶﻥﱠﺒﻨ ﻟﹶﻴ- ﺔﻴﺎﺻﺎ ﺑﹺﺎﻟﻨﻔﹶﻌﺴﻟﹶﻨ
ﻦﹺﻴ ﺑﻢ ﻣ- ﺪ ﻌ ﺑﻢ ﻣ- ﺬﹶ ﱠﻥﺒﻤ ﻟﹶﻴ- ﺔﻴﺎﺻ ﺑﹺﺎﻟﻨﻢﻔﹶﻌﺴﻟﹶﻨ
ٓﺎﻐ۪ﻰ ﻟﹶﻬﺒﻨ ﻳ- ﺎﺜﹶﻨﻌ ﺑﻦ ﻣ- ۜﻐ۪ﻰ ﻟﹶﻪﺒﻨﺎ ﻳﻣ ﻭ- ﺒﹺﻬﹺﻢ ﺑﹺﺬﹶﻧ- ﺑﹺﺬﹶﺍﺕﻠ۪ﻴﻢ ﻋ-ﺼ۪ﲑ ﺑÌﺀﻰﺷ
۪ﻩﺪﻌ ﺑﻦ ﻣ- ﺽ ﺍﹾﻻﹶﺭﺒﹺﺖﻨﺗ
ﻛﹸﻠﱡﻪﻙﺮﺘ ﻻﹶ ﻳ ﻛﹸﻠﱡﻪﻙﺭﺪﺎ ﻻﹶ ﻳﻣ
27) İHFANIN KELİME ANLAMI NEDİR?
CEVAP: Saklamak. Gizlemek. Ketmetmek. Gizlenilmek. Tecvidde: Harflerden birisini
söylerken gizli ve zayıf söylemek.
28) İHFA KAİDESİ NİDÜR?
CEVAP:
Tenvin veya cezimli nundan sonra
“ﻙ
، ﻕ، ﻑ، ﻅ، ﻁ، ﺽ، ﺹ، ﺵ، ﺱ، ﺯ، ﺫ، ﺩ، ﺝ، ﺙ، ”ﺕharflerinden biri
gelirse ihfa olur. Tenvin veya cezimli nundaki “n” sesi gizlenir. Bir - bir buçuk elif
miktarı tutularak gunneli okunur.
Not: “n” harfi dilin ucu damağa değdirilerek okunur. İhfada dil damağa değdirilmez.
ﻴ ﹴﻞÒﺠﹺ ﺳﻦ ﻣ- ﻮﻉﹴ ﺟﻦ ﻣ- ﻬﹺﻢﻼﹶﺗ ﺻﻦ ﻋ- ﺍﺫﹶﺍﺕﺎﺭ ﻧ- Òﺮﹺ ﺷﻦ ﻣ-ﺎ ﻓﹶﺎٰﻭٰﻯﺘ۪ﻴﻤﻳ
ﺪٰﻯ ﻓﹶﻬٓﺎﻻ ﺿ-ﻼﹰ ﻓﹶﺎﹶﻏﹾﻨٰﻰٓﺎﺋ ﻋ- ﻚﻨ ﻋ- ﻘﹶﺾ ﺍﹶﻧ- ﺎﻥﹶﺴﻧﺎ ﺍﹾﻻﻠﹶﻘﹾﻨ ﺧ- ﻘﹾﻮ۪ﱘﹴۘ ﺛﹸﻢﺗ
ﺎﻥﹶﺴﻧ ﺍﹾﻻﻠﱠﻢ ﻋ- ﻥﹾ ﻛﹶﺎﻥﹶ ﺍ- ۬ﻪﺘﻨ ﻳ- ﺎﻩﻟﹾﻨﺰ ﺍﹶﻧ- ﻼﹶﻡﺮﹴۙۛ ﺳ ﺍﹶﻣ- ﻔﹶﻜﹼ۪ﲔﻨ ﻣ-ﺔﹲﻤÒ ﻗﹶﻴﹺﺐﻛﹸﺘ
ﺪﻨ ﻋ- ﺮ۪ﻯﺠ ﺗﻥﺪ ﻋ- ﺎﻬﺘﺤ ﺗﻦ ﻣ- ﺎﻥﹸﺴﻧﻗﹶﺎﻝﹶ ﺍﹾﻻ ﻭ- ﺎﺕﻮﺭﹺﻳﺎۙ ﻓﹶﺎﻟﹾﻤﺤﺒﺿ
ﺍﺕﻐ۪ﲑﺎۙ ﻓﹶﺎﻟﹾﻤﺣ ﻗﹶﺪ- ﻥﹶﺎۙ ﻓﹶﺎﹶﺛﹶﺮﺤﺒ ﺻ- ﻄﹾﻦﺳﺎۙ ﻓﹶﻮﻘﹾﻌ ﻧ- ﺓﹲۙ ﻓ۪ﻰﺪﺻÚٔﻮﻣ
{٤}
{٤}
{١}
{٢}
{٣}
{٤}
{٨}
29) İZHARIN KELİME ANLAMI NEDİR?
CEVAP: Açığa vurma. Meydana çıkarma. * Göstermek. Görünür ve âşikâre ettirmek.
Tecvidde harfi net bir şekilde seslendirmeye denir.
30) İZHAR KAİDESİ NEDİR?
CEVAP: Tenvin veya cezimli nundan sonra “ ه
،ﻍ،ﻉ،ﺥ،ﺡ،ﺍ
” harflerinden biri
gelirse izhar olur. Tenvin veya cezimli nundaki “n” sesi net bir şekilde okunur.
ﺎﺑ۪ﻴﻞﹶﺍ ﺍﹶﺑﺮ ﻃﹶﻴ- ﻑﻮ ﺧﻦ ﻣ- ﺮﺤﺍﻧ ﻭ- ﻪﻨ ﻋ- ﺪﺍﺍﹶﺣ ﻛﹸﻔﹸﻮ- ﺫﹶﻖﹴ ﺍ ﻏﹶﺎﺳ- ﻥﱠۙﺍ ﺍﺮﺴﻳ
ﺮ ﻏﹶﻴﺮ ﺍﹶﺟ- ۚﻠﹶﻖﹴ ﻋﻦ ﻣ- ﻬٰﻰﻨ ﻳ- ﺫﺍ ﺍﺪﺒ ﻋ- ﺌﹶﺔﺎﻃ ﺧﺔﺑ ﻛﹶﺎﺫ- ﻪﻨﻋ
ﻰ ﻫﻼﹶﻡ ﺳ- ﻞﹺ ﺍﹶﻫﻦ ﻣ- ﻞﹺ ﺍﹶﻫﻦ ﻣ- ﺎﺭﻬ ﺍﹶﻧ- ﻢﻬﻨ ﻋ- ﻰﺸ ﺧﻦﻤ ﻟ- ﺍﺮﻴ ﺧﺓﺫﹶﺭ
{٥}
ۛ۠
Harflerine kalkale harfleri
ﻕ،ﻁ،ﺏ،ﺝ،ﺩ
31) KALKALE KAİDESİ :
denir. Bu harflerden biri cezimli olarak geldiğinde kalkale olur. Harf vurgulu
okunur.
ﺍﹶﻟﹶﻢ ﻳﺠﻌﻞﹾ -ﻭﻧﺴﺠﺪ - ﻧﺤﻔﺪ - ﻣﻠﹾﺤﻖ - ﺍﺑﺮﻫﻴﻢ - ﻋﺒﺪ ﻩ -ﺳﺒﺤﺎﻧﻚ
ﺧﻠﹶﻖ ۚﻛﹶﺴﺐ - ﻟﹶﻬﺐ - ﻳﺪﺧﻠﹸﻮﻥﹶ -ﺍﹶﻋﺒﺪ - ﻟﹶﻢ ﻳﻠﺪ - ﺍﻗﹾﺮﺍﹾ -ﺍﹶﻃﹾﻌﻤﻬﻢ
ﻓﻲ ﺍﻟﹾﻌﻘﹶﺪ - ﻟﹶﻢ ﻳﻮﻟﹶﺪ - ﺍﹶﺣﺪ -ﺍﻟﱠﻠﻪ ﻟﺼﻤﺪ - ﻣﺴﺪ - ﺣﻤﺎﹶﻟﺔﹶﺍﻟﹾﺤﻄﹶﺐ
ﻛﹶﺎﻟﹾﻔﹶﺮﺍﺵﹺ ﺍﻟﹾﻤﺒﺜﹸﻮﺙ - ﺑﹺﺎﻟﺼﺒﺮﹺ -ﺍﹶﺩﺭٰﻳﻚ - ﻭﻗﹶﺐ - ﺣﺴﺪ - ﻓﹶﻠﹶﻖ - ﺧﻠﹶ ﻖ
ﺗﺠﺮ۪ﻯ -ﻟﹶﻜﹶﻨﻮﺩ - ۚﻟﹶﺸﻬ۪ﻴﺪ - ۚﻟﹶﺸﺪ۪ﻳﺪ - ۜﻓﹶﻮﺳﻄﹾﻦ - ﺍﹶﺩﺭٰﻳﻚ
ﻟﹶﻴﻠﹶﺔﹸ ﺍﻟﹾﻘﹶﺪﺭﹺ -ﻣﻄﹾﻠﹶﻊﹺ ﺍﻟﹾﻔﹶﺠﺮﹺ -ﺿﺒﺤﺎ -ﻗﹶﺪﺣﺎ -ﺻﺒﺤﺎ -ﻧﻘﹾﻌﺎ
ﺭﺑﻚ ﺍﻟﺮﺟﻌٰﻰ -ﺑﹺﺎﻟﺘﻘﹾﻮ -ﻓﹶﻠﹾﻴﺪﻉ - ﺳﻨﺪﻉ - ﻭﻣٓﺎ ﺍﹶﺩﺭٰﻳﻚ ﻣﺎﻟﹶﻴﻠﹶﺔﹸ ﺍﻟﹾﻘﹶﺪﺭﹺۜ
ﻳﺠﹺﺪﻙ - ﺗﻘﹾﻬﺮ - ﻭﺍﺳﺠﺪ ﻭﺍﻗﹾﺘﺮﹺﺏ - ﻟﹶﻴﻄﹾﻐٰﻰ -ﻋﻠﹶﻖﹴۚ -ﺑﹺﺎﻟﺘﻘﹾﻮٰﻯۜ
ﻟﹶﻘﹶﺪ - ﺧﻠﹶﻘﹾﻨﺎ -ﺗﻘﹾﻮ۪ﱘﹴ -ﺭﺩﺩﻧﺎﻩ - ﺍﹶﺟﺮ ﺻﺪﺭﻙ -ﻓﹶﺎﻧﺼﺐ - ﻓﹶﺎﺭﻏﹶﺐ
}{١
}{٦
}{٧
}{٨
}{٢
}{٢
ﻥ
ve
ﻡ
)32
) harfleri şeddeli veya şeddeli gibi(birincisi cezimli aynı iki harf yan yana
ﻥ
ve
ﻡ
HARFLERİ :
olursa 1-1,5 elif miktarı tutularak gunneli okunur.
ﺏ ﺍﻟﻨﺎﺭﹺ -ﺍﹶﻟﻠﱠﻬﻢ - ﻣﺤﻤﺪ - ﺍﻧﻚ
ﺍﹶﻃﹾﻌﻤﻬ ﻢ ﻣﻦ - ﻭﺍٰﻣﻨﻬﻢ ﻣﻦ - ﺍﻧﺎﱠ -ﻋﺬﹶﺍ
ﺍﻟٰﻪ ﺍﻟﻨﺎﺱﹺ -ﻣﻠﻚ ﺍﻟﻨﺎﺱﹺ -ﺑﺮﺏ ﺍﻟﻨﺎﺱ - ﺍﻧﻪ - ﻭﺭﺍﹶﻳﺖ ﺍﻟﻨﺎﺱ - ﺍﻥﱠ -ﺍﻧ۪ﻰ
ﻓﹶﺎﹶﻣﺎ -ﻣﻦ ﺍﻟﹾﺠﹺﻨﺔ ﻭﺍﻟﻨﺎﺱﹺ -ﺻﺪﻭﺭﹺ ﺍﻟﻨﺎﺱﹺ -ﻣﻦ ﺷﺮ ﺍﻟﹾﻮﺳﻮﺍﺱﹺ ﺍﻟﹾﺨﻨﺎﺱﹺ
ﻣﻤﺎ -ﻧﻌﻤﺮﻩ - ﻃﹶٓﺎﺋﺮﻛﹸﻢ ﻣﻌﻜﹸﻢ - ۜﺭﺑﹺÒﻬﹺﻢ ۚﻣﻦ - ﺟﻨﺎﺕ - ﺟﻬﻨﻢ - ﺑﹺﺎﻟﻨﺎﺻﻴﺔ
ﻭﻣﻦ ﻧﻌ ﻤﺮﻩ -ﻣﻦ ﻧﻄﹾﻔﹶﺔ - ﻭﺍﻥﹾ ﻧﺸﺎﹾ -ﻣﻦ ﻧﺨ۪ﻴﻞﹴ -ﻭﻟﹶﻴﻤﺴﻨﻜﹸﻢ ﻣﻨﺎ -ﻟﹶﻨﺮﺟﻤﻨﻜﹸﻢ
dışındaki harfler şeddeli veya şeddeli gibi olursa
ﻥ
ve
ﻡ
ŞEDDEYU VURGULA :
)33
Harfler net okunur. Tek harf imiş gibi okunmaz. Şeddenin özelliği olan iki harf net bir şekilde okunur.
ﺍﹶﻋﻮﺫﹸ ﺑﹺﺎﻟﻠﹼٰﻪ ﻣﻦ ﺍﻟﺸﻴﻄﹶﺎﻥ ﺍﻟﺮﺟ۪ﻴﻢﹺ -ﺑﹺﺴﻢﹺ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ ﺍﻟﺮﺣﻤٰﻦﹺ ﺍﻟﺮﺣ۪ﻴ ﹺﻢ
ﺟﺪﻙ - ﺳﺠ۪ﻴﻞﹴ -ﺍٰﻭﻭﺍﻭﻧﺼﺮﻭﺍ -ﺍﹶﻥﺍﺿﺮﹺﺏﺑﹺﻌﺼﺎﻙ - ﺭﺑﹺﺤﺖﺗﺠﺎﺭﺗﻬﻢ
ﻭﻻﹶﺍﻟﻀٓﺎﻟﹼ۪ﲔ -ﺭﺑﻚ - ﻭﺍﻟﻄﱠﻴﺒﺎﺕ - ﻳﺪﻉ ﺍﻟﹾﻴﺘ۪ﻴﻢ - ﻭﻟﹾﻴﻜﹾﺘﺐ ﺑﻴﻨﻜﹸﻢ - ﻳﺤﺾ
ﻓﹶﺎﺿﺮﹺﺏ ﺑﹺﻪ۪ -ﺍﹶﻥ ﺍﺿﺮﹺﺏ ﺑﹺﻌﺼﺎﻙ - ﻭﻟﹾﻴﻜﹾﺘﺐ ﺑﻴﻨﻜﹸﻢ - ﻓﹶﻘﹸﻠﹾﻨﺎ ﺍﺿﺮﹺﺏ ﺑﹺﻌﺼﺎﻙ
ﻭﻻﹶ ﻳﻐﺘﺐ ﺑﻌﻀﻜﹸﻢ - ﻛﹶﺎﻧﺖ ﺗﻌﻤﻞﹸ -ﺗﺴﺘﻄﻊ ﻋﻠﹶﻴﻪ - ﻓﹶﺼﻞﱢ ﻟﺮﺑﻚ
ﻭﻗﹶﺪ ﺩﺧﻠﹸﻮ -ﺛﹸﻢ ﺍﺗﻘﹶﻮﺍ ﻭﺍٰﻣﻨﻮﺍ ﺛﹸﻢ ﺍﺗﻘﹶﻮﺍ ﻭﺍﹶﺣﺴﻨﻮﺍۜ -ﻭﺍﺫﹾﻛﹸﺮ ﺭﺑﻚ
ﺍﹶﺳﻼﹶﻡ - ﺍﹶﻟﺘﺤﻴﺎﺕ ﻟﻠﹼٰﻪ ﻭﺍﻟﺼﻠﹶﻮﺍﺕ ﻭﺍﻟﻄﱠﻴﺒﺎﺕ - ﺍﹶﺭﺍﹶﻳﺖ ﺍﻟﱠﺬ۪ﻯ ﻳﻜﹶﺬﱢﺏ ﺑﹺﺎﻟﺪ۪ﻳﻦﹺ
harfi gelirse dudak ihfası olur.
ﺏ
) harfinden sonra
ﻡ
( 34) DUDAK İHFASI: Cezimli mim
1- 1,5 elif miktarı tutularak gunneli bir şekilde okunur.
ﺗﺮﻣ۪ﻴﻬﹺﻢﺑﹺﺤﺠﺎﺭﺓ - ﻭﻣﺎﻫﻢﺑﹺﻤﻮٔÚﻣﻨ۪ﲔ - ﺗﻘ۪ﻴﻜﹸﻢﺑﺎﹾﺳﻜﹸﻢ - ﺫٰﻟﻜﹸﻢﺑﻼﹶٓ Ïﺀ
ﺤﺠﺎ ﺭﺓ
ﺍﹶﻟﹶﻢ ﻳﻌﻠﹶﻢ ﺑﹺﺎﹶﻥﱠ ﺍﻟﻠﹼٰﻪ ﻳﺮٰﻯۜ} - {١٤ﺍﻥﱠ ﺭﺑﻬﻢ ﺑﹺﻬﹺﻢ - ﺗﺮﻣ۪ﻴﻬﹺﻢ ﺑﹺ
ÖRNEK:
ﻟﹶﺴﺖ ﻋﻠﹶﻴﻬﹺﻢ ﺑﹺﻤﺼﻴﻄﺮﹴۙ
}{٢٢
ﻓﹶﺪﻣﺪﻡ ﻋﻠﹶﻴﻬﹺﻢ ﺭﺑﻬﻢ ﺑﹺﺬﹶﻧﺒﹺﻬﹺﻢ ﻓﹶﺴﻮٰﻳﻬﺎۙۖ
}{١٤
ﺛﹸﻢ ﻳﻘﹶﺎﻝﹸ ﻫٰﺬﹶﺍ ﺍﻟﱠﺬ۪ﻯ ﻛﹸﻨﺘﻢ ﺑﹺﻪ۪ ﺗﻜﹶﺬﱢﺑﻮﻥﹶۜ
}{١٧
ﻓﹶﺎﺫﹶﺍ ﻫﻢ ﺑﹺﺎﻟﺴﺎﻫﺮﺓۜ
}{ ١٤
ﻓﹶﺒﺸﺮﻫﻢ ﺑﹺﻌﺬﹶﺍﺏﹴ ﺍﹶﻟ۪ﻴﻢﹴۙ
}{٢٤
ﻭﻣﺎ ﺻﺎﺣﺒﻜﹸﻢ ﺑﹺﻤﺠﻨﻮﻥۚ
}{٢٢
ﺍٰﺗﻴﻨﺎﻛﹸﻢ ﺑﹺﻘﹸﻮﺓ ﻭﺍﺫﹾﻛﹸﺮﻭﺍ -ﺍﹶﻧﻔﹸﺴﻜﹸﻢ ﺑﹺﺎﺗﺨﺎﺫﻛﹸﻢ ﺍﻟﹾﻌﺠﻞﹶ
’ den başka bir harf gelirseﻡ veﺏ ) harfinden sonraﻡ
( 35) DUDAK İZHARI: Cezimli mim
harfi net bir şekilde okunur. Yani zayıf ve silik okumamaya dikkat edilir.ﻡ
ÖRNEK:
ﻫﻢ ﺍﹶﻟﹾﺤﻤﺪ - ﺍﹶﻧﻌﻤﺖ - ﻋﻠﹶﻴﻬﹺﻢ ﻭ - ﻟﹶﻜﹸﻢ ﺩ۪ﻳﻨﻜﹸﻢ ﻭﻟﻰ
ﻭﺍﻣﺮﺍﹶﺗﻪ - ﻟﹶﻢ ﻳﻠﺪ ﻭﻟﹶﻢ ﻳﻮﻟﹶﺪ - ﺍﹶﻧﺘﻢ ﻋﺎﺑﹺﺪﻭﻥﹶ -ﻋﻦ ﺻﻼﹶﺗﻬﹺﻢ ﺳﺎﻫﻮﻥﹶ
ﺍﹶﻟﹶﻢ ﺗﺮ -ﻋﻠﹶﻴﻬﹺﻢ ﻃﹶﻴﺮﺍ -ﻓﹶﺠﻌﻠﹶﻬﻢ ﻛﹶﻌﺼﻒ - ﹶﻟﻢ ﻳﻜﹸﻦﹺ ﺍﻟﱠﺬ۪ﻳﻦ - ﺍﻥﱠ ﺳﻌﻴﻜﹸﻢ ﻟﹶﺸﺘٰﻰۜ
ﻟﹶﻬﻢ ﺭﺳﻮﻝﹸ -ﻭﺍﻟﺸﻤﺲﹺ -ﻋﻠﹶﻴﻬﹺﻢ ﻧﺎﺭ - ﻫﻢ ﺍﹶﺻﺤﺎﺏ - ﺍﹶﻟﹶﻢ ﻧﺠﻌﻞﹾ
ﻟﹶﻜﹸﻢ ﺩ۪ﻳﻨﻜﹸﻢ ﻭﻟﻰ ﺩ۪ﻳﻦﹺ} {٦ﺍﹶﻟﱠﺬ۪ﻳﻦ ﻫﻢ ﻋﻦ ﺻﻼﹶﺗﻬﹺﻢ ﺳﺎﻫﻮ ﹶﻥ -ﻫﻢ ﻳﺮٓﺍﻭٔ۫Ôﻥﹶ
ﺍﹶﻟﹶﻢ ﻳﺠﻌﻞﹾ ﻛﹶﻴﺪﻫﻢ ﻓ۪ﻰ ﺗﻀﻠ۪ﻴﻞﹴۙ}{٢ﺟﺰٓﺍﻭٔ۬Ôﻫﻢ ﻋﻨﺪ ﺭﺑﹺÒﻬﹺﻢ ﺟﻨﺎﺕ
ﻓﹶﺪﻣﺪﻡ ﻋﻠﹶﻴﻬﹺﻢ ﺭﺑﻬﻢ ﺑﹺﺬﹶﻧﺒﹺﻬﹺﻢ ﻓﹶﺴﻮٰﻳﻬﺎۙ -ﺍﻥﱠ ﺳﻌﻴﻜﹸﻢ ﻟﹶﺸﺘٰﻰۜ -ﻟﹶﻢ ﻳﻨﺘﻪ۬
dudak izharı olur.
36) İDGAM-I MÜTECANİSEYN KAİDESİ NEDİR?
CEVAP:
, ,
kendi aralarında ;
, ,
kendi aralarında ;
ve
harfleride kendi aralarında yan yana gelir ve birincisi cezimli ikincisi harekeli olursa
İDGAM-I MUTECANİSEYN olur. Birinci harf ikinci harfe çevrilerek şeddeli okunur.
ÖRNEK: 1. gurup:
Yazılışı
Okunuşu
Yazılışı
Okunuşu
Yazılışı
Okunuşu
Yazılışı
Okunuşu
2.Gurup:
Yazılışı
Okunuşu
Yazılışı
Okunuşu
3.Gurup ( bunda 1,5 elif miktarı tutularak gunneli okunur.)
Yazılışı
Okunuşu
( kur’an’da tek örnektir.)
37) İDGAM-I MÜTEKARİBEYN KAİDESİ NEDİR?
CEVAP: , kendi aralarında ve
kendi aralarında yan yana gelir ve birincisi
cezimli ikincisi harekeli olursa İDGAM-I MUTEKARİBEYN olur. Birinci harf ikinci
harfe çevrilerek şeddeli okunur.
ÖRNEK:
Yazılışı :
Okunuşu :
Yazılışı :
Okunuşu :
Yazılışı :
Okunuşu :
38) RA (
ﺭ
) HARFİ KAÇ TÜRLÜ OKUNUR?
CEVAP: 12 şekilde okunur. 5 yerde kalın 4 yerde ince okunur. 3 yerde ister kalın ister ince
okunabilir.
39) RA (
ﺭ
) HARFİNİN KALIN OKUNDUĞU YERLER NELERDİR?
CEVAP:
1) Ra harfi üstünlü ve ötreli olduğunda kalın okunur.
ﺍﺎﺭ ﻧ- ﻭﻥﹶﺮ ﻛﹶﺎﻓ- ﺶﹴﻳ ﻗﹸﺮ- ﺮ ﺗ ﺍﹶﻟﹶﻢ- ﻙﻜﹸﺮﺸ ﻧ- ﻪﻛﹶﺎﺗﺮﺑ ﻭ- ﻙﺮ ﻏﹶﻴ- ﻙﺎﺭﺒﺗﻭ
2) Ra harfi sakin olup bir önceki harf üstünlü ve ötreli ise kalın okunur.
{٣}ﺮﺘﺍﹾﻻﹶﺑ
ﻮ ﻫ- ﻢﺗﺭ ﺯ- ﻣ۪ﻴﻬﹺﻢﺮ ﺗ- ﻞﹶﺳﺍﹶﺭ ﻭ- ﻮﺟﺮ ﻧ- ﺎﹶﺭ ﺍﻟﻨﺬﺍﹶﺏ ﻋ- ﺮﺍﹶﻛﹾﺒ
3) Ra harfi sakin, ra’dan önceki harfde sakin, ondan önceki harf üstünlü ve ötreli ise kalın okunur.
{٣}ۜﺮﹴﻬ ﺷ-
ﻜﹸﻮﺭ ﺷ- ﻏﹶﻔﹸﻮﺭ- {٣}ﺮﹺﺒ ﺑﹺﺎﻟﺼ- {٢}ۙﺮﹴﺴ ﺧ- {١}ۙﺮﹺﺼﺍﻟﹾﻌﻭ
4) Ra harfi sakin olur, bir önceki harf esreli olur ve bir sonraki harfde kalın harflerden
(
ﻕ، ﻍ، ﻅ، ﻁ، ﺽ، ﺹ، ﺥ
) biri olursa kalın okunur.
ﺎﺩﺻﺮ ﻟﹶﺒﹺﺎﻟﹾﻤ- ﻃﹶﺎﺱﹴﺮﻰ ﻗ ﻓ- ﺍﺎﺩﺻﺭﺍ ﻭ- ﻗﹶﺔﺮ ﻓ- ﺍﺎﺩﺻﺮﻣ
5) Ra harfi sakin olur, ra’dan öncede esreli vasıl hamzesi gelirse ra harfi kalın okunur.
ﺍﻛﹶﺒﻮﺭ ﺍ- ﺟﹺﻌﻰﹺﺭ ﺍ- ﺍﺗﺎﹶﺏ ﺍﹶﻡﹺ ﺍﺭ- ﺎﻀﺗﻦﹺ ﺍﺭﻤﻟ
40) RA (
ﺭ
) HARFİNİN İNCE OKUNDUĞU YERLER NELERDİR?
CEVAP:
1) Ra harfi esreli olduğunda ince okunur.
ﺠﺮﹺ
ﻓﹶ- ﺮﹺﺏﺍﻗﹾﺘ ﻭ- ﻃﹸﻮﺭﹺ- ﺮ ﺷ- ﻭﺭﹺﺪ ﺻ- ﻠﹶﺔﹶ ﺭﹺﺣ- ﺑﹺﺎﻟﹾﻜﹸﻔﱠﺎﺭﹺ- ﺎﺭﹺﻙ ﺑ-ﺮﹺﻏﹶﻴ
2) Ra harfi sakin olup bir önceki harf esreli ise ince okunur.
ﻩﺮﻤﻌ ﻧ- ﻢﺗ ﺫﹸﻛﱢﺮ- ﻩﺮﺸ ﻓﹶﺒ- ﻩﺮﻔﻐﺘﺍﺳ ﻭ- ﻟ۪ﻰﺮﺎﺍﻏﹾﻔﻨﺑﺭ
3) Ra harfi sakin, ra’dan önceki harfde sakin, ondan önceki harf esreli ise ince okunur.
ﺒﹺﲑ ﺧ- ﺼ۪ﲑ ﺑ- ﻠﺬﱢﻛﹾﺮ ﻟ- ﺮﺠﺣ
4) Ra harfi sakin, ra’dan önce sakin ye ( ) ﻯharfi ondan öncede üstünlü bir harf geldiğinde.
ﺮﻴ ﺳ- ﺮﻴﺧ
41) RA (
ﺭ
) HARFİNİN HEM İNCE HEM KALIN OKUNDUĞU YERLER NELERDİR?
CEVAP:
1) Kendinden önceki harf esreli olan sakin ra’dan sonra esreli kalın harf gelirse..
Şuara suresindeki bu örnekten başka yoktur............................................................
ﻕﹴﺮﻛﹸﻞﱡ ﻓ
2) Sakin ra’dan önce sakin sad () ﺹvaya tı( ) ﻁharfi bulunup ve ondan evvelide esreli harf ise..
Vakıf ( durma ) halindeki bu örnekler gibi..........................
3) Vakıf hallerindeki şu örneklerde .............................
ﻄﹾﺮﹺ ﺍﻟﹾﻘﻦﻴ ﻋ- ﺮﺼ ﻣﻦﻣ
ﺮﹺﺴﺫﹶﺍﻳ ﺍ- ﺮﹺ ﻓﹶﺎﹶﺳ- ﺳﺮﹺ ﺍﹶﻥﹾ ﺍﹶ
Ü
KU
R
KU
R
UR
KU
R
NC
İ
:
AD
SOYAD:
İK
İ
İK
NC
CÜ
ÜÇ
ÜN
C
Rİ
Bİ
DÖ
RD
ÜN
FATİHA
EÜZÜ BESMELE
HARFLERİN MAHRECLERİ
İKİNDİ TESBİHATI
SÜBHANEKE
MEDDİ TABİİ
PELTEK HARFLER
ECİRNA MİNENNAR
ETTEHİYYATÜ
SEBEBİ MED
KALIN HARFLER
HÜMEZE
SALLİ
MEDDİ MUTTASIL
ÜSTÜN
ASR
BARİK
MEDDİ MUNFASIL
ESRE
TEKASÜR
RABBENA
MEDDİ ARIZ
ÖTRE
KARİA
KUNUT 1
MEDDİ LAZIM
CEZİM
ADİYAT
KUNUT 2
MEDDİ LİN
ŞEDDE
ZİLZAL
NAMAZ TESBİHLERİ
TENVİN VE C.NUN
İKİ ÜSTÜN
BEYYİNE
FİL SURESİ
İDGAM-I MAALGUNNE
İKİ ESRE
KADR
KURAYŞ SURESİ
İDGAM-I BİLAGUNNE
İKİ ÖTRE
ALAK
MAUN SURESİ
İKLAB
HARF-İ MED
TİN
KEVSER SURESİ
İHFA
ZAMİR
İNŞİRAH
KAFİRUN SURESİ
İZHAR
LAFZATULLAH
DUHA
NASR SURESİ
İDGAM-I MİSLEYN MAAL
FATİHA
YASİN-İ ŞERİF 1
LEHEB SURESİ
İDGAM-I MİSLEYN BİLA
KISA SURELER
YASİN-İ ŞERİF 2
İHLAS SURESİ
İDGAM-I MÜTECANİSEYN
NAMAZ DUALARI
YASİN-İ ŞERİF 3
FELAK SURESİ
İDGAM-I MÜTEKARİBEYN
YASİN-İ ŞERİF 1
YASİN-İ ŞERİF 4
NAS SURESİ
KALKALE
YASİN-İ ŞERİF 2
YASİN-İ ŞERİF 5
KAMET
HÜKMÜ RA
YASİN-İ ŞERİF 3
YASİN-İ ŞERİF 6
AYET-EL KÜRSİ
SEKTE
YASİN-İ ŞERİF 4
TEBAREKE 1
MÜEZZİNLİK
DUDAK İHFASI
YASİN-İ ŞERİF 5
TEBAREKE 2
EZAN DUASI
DUDAK İZHARI
YASİN-İ ŞERİF 6
TEBAREKE 3
SALATEN TÜNCİNA
TEBAREKE 1
RAHMAN 1
LA YESTEVİ
TEBAREKE 2
RAHMAN 2
FETİH SURESİ SON
TEBAREKE 3
RAHMAN 3
AMME 1
AMME 1
RAHMAN 4
AMME 2
AMME 2
FETİH 1
AMENERRESÜLÜ
FATİHA
SÜBHANEKE
FETİH 3
ETTEHİYYATÜ
FETİH 4
SALLİ, BARİK
EZBER
FETİH 2
YÜZÜNDEN
ÖĞLE TESBİHATI
RABBENA
İHLAS, KEVSER
"MUHAKKAK Kİ; ALLAH, KUR'AN-I KERİM'İ NAZİL OLDUĞU GİBİ(TERTİL VE TECVİD
ÜZERE DOĞRU OLARAK) OKUYANLARI SEVER."(HADİS-İ ŞERİF)
© Copyright 2025 Paperzz