Guncel Pediatri Kongre Sayisi

4. ULUDA⁄ PED‹ATR‹ KIfi KONGRES‹ POSTER ÖZETLER‹-2008
POSTER: 43
Sorunlu Gebelik Sonucunda Do¤an Bebeklerde Kord Kan›ndaki Serum Ferritin
Düzeyleri, Demir Eksikli¤inin Erken Bir Göstergesi Olabilir mi?
Abdülkadir Bozaykut, Serap Karaman, Nilüfer Tunç, Lale Pulat Seren, ‹lke Özahi ‹pek
Zeynep Kamil Kad›n Do¤um ve Çocuk Sa¤l›¤› Hastal›klar› E¤itim ve Araflt›rma Hastanesi, ‹stanbul
Amaç: Çal›flman›n amac›, normal seyirli gebelerden do¤an bebekler ile komplikasyonlu gebelerden do¤an bebeklerin kordon kan›nda, serum demir, demir ba¤lama kapasitesi ve ferritin düzeylerinin incelenmesidir.
Materyal metod: Bu amaçla çal›flmaya Zeynep Kamil Kad›n-Do¤um ve Çocuk Sa¤l›¤› ve Hastal›klar› E¤itim ve Araflt›rma Hastanesinde do¤um yapan 88
gebe kad›n al›nd›. Bunlardan, önceki gebeliklerinde ve son gebeli¤i boyunca komplikasyon görülmeyen, hemoglobini 11 gr/dl’nin üzerinde olan, 32-38.
gebelik haftas›nda olan ve normal gebe grubuna dahil edilen 48 olgudan do¤an bebekler, sa¤l›kl› yenido¤an grubuna dahil edildi (Grup I A). Hemoglobin
de¤erleri 11 g/dl’nin alt›nda olan, kronik ve/ya da gestasyonel hipertansiyonu tespit edilmifl, preeklamptik, eklamptik, gestasyonel diyabet, plasenta previa, plasenta dekolman› öyküsü bulunan ve ayr›ca 35 yafl üzerinde olup yüksek riskli gebe grubuna dahil edilen 40 olgunun bebekleri ise riskli yenido¤an
bebekler grubuna dahil edildi (Grup II A). Her iki gruptan do¤umdan hemen sonra kordon kan›ndan serum demir, demir ba¤lama kapasitesi ve ferritin tayini için kan örne¤i al›nd›.
Bulgular: Gruplar aras›nda cinsiyet aç›s›ndan anlaml› bir farkl›l›k bulunmad›. Gruplar demir, demir ba¤lama kapasitesi ve ferritin aç›s›ndan karfl›laflt›r›ld›¤›nda, grup II A’daki serum ferritin de¤erleri, grup IA’ya göre anlaml› olarak düflük saptand›. Demir ba¤lama kapasitesi grup IIA’da grup IA’ya göre anlaml› derecede yüksek iken, demir de¤erleri, gruplar aras›nda anlaml› bir farkl›l›k göstermedi.
Sonuç: Sorunlu gebeliklerden do¤an bebeklerde, serum ferritin de¤erlerinin düflük saptanmas›, bu bebeklerde erken dönemde demir eksikli¤i anemisi
olas›l›¤›n› artt›rmaktad›r. Çal›flmam›z, bu bebeklere erken dönemde proflaktik demir tedavisi verildi¤inde, kognitif fonksiyon bozukluklar›n›n önüne geçilebilece¤i görüflünü desteklemektedir.
POSTER: 44
Skleredema Tan›s› Alan Çocukta Akut Apandisit’in Atipik Prezentasyonu
Deniz Tekin*, Emine Suskan*, Gülsüm Atay*, Mesiha Ekim*, Meltem Kolo¤lu**, Aylin Okçu Heper***
Ankara Üniversitesi T›p Fakültesi *Çocuk Sa¤l›¤› ve Hastal›klar› AD, **Çocuk Cerrahisi AD, ***Patoloji AD, Ankara
Skleredema Adultorum cildin gittikçe artan kal›nlaflmas› ve sertleflmesi ile karakterize olan nadir konnektif doku hastal›¤›d›r. Skleredema tan›s› ile izlemde olan hasta yayg›n kolik tarzda kar›n a¤r›s› nedeniyle acil ünitesine baflvurdu. Kar›n muayenesindeki hafif hassasiyet ve artm›fl kar›n duvar› rezistans›
cilt kal›nlaflmas›n›n komplikasyonu olarak düflünüldü. ‹zleminde muayene bulgular› de¤iflmeyen ve kar›n a¤r›s› devam eden hastan›n ultrasonografik de¤erlendirilmesi normaldi. Klinik tablosuna ishal de eklenen hasta, ailenin iste¤i ile önerilerle taburcu edildi. Hasta iki gün sonra belirgin klinik kötüleflme
ile baflvurdu, perfore akut apendisit tan›s› alarak opere edildi. Akut gastroenterit; skleredema ya da benzer cilt kal›nlaflmas› ile karakterize olan hastal›klarda tan› kar›fl›kl›¤›na neden olabilir. Atipik vakalarda akut gastroenterit tan›s› yap›ld›¤›nda cerrahi giriflimlerdeki gecikmeyi önlemek ya da alternatif
tan›lar› tespit etmek için; dikkatlice tekrar de¤erlendirme yap›lmal› ve daha uzun süre gözlem alt›nda tutulmal›d›r.
POSTER: 45
Kene Is›r›¤› Nedeni ‹le Acil Servisimize Baflvuran Olgular›n ‹ncelenmesi
Fatma ‹nci Ar›kan, Ülkü T›rafl, Dilek Saraço¤lu, Medine Ayflin Taflar, Y›ld›z Dallar
Ankara E¤itim ve Araflt›rma Hastanesi Çocuk Sa¤l›¤› ve Hastal›klar› Klini¤i, Ankara
GüncelPediatri
K›r›m Kongo Hemorajik Atefl (KKHA), kenelerle tafl›nan virüslerin sebep oldu¤u hayat› tehdit eden ve hemorajik atefl sendromlar› aras›nda yer alan zoonoz karakterli bir sendromdur. K›r›m Kongo Hemorajik Atefl virüsü daha s›k olarak Hyalomma soyuna ait keneler ile bulafl›r.
Ülkemizde 2002 y›l›ndan itibaren olgular bildirilmeye bafllam›flt›r. En s›k ‹ç Anadolu ve Do¤u Karadeniz Bölgelerinden olgular bildirilmektedir.
Bu çal›flman›n amac› hastanemizin çocuk acil servisine kene ›s›r›¤› nedeniyle baflvuran olgular›n demografik özelliklerinin belirlenmesi, izlem-tetkik sonuçlar›n›n de¤erlendirilmesidir.
Materyal-Metot: Hastanemiz çocuk acil servisine may›s 2006-aral›k 2006 tarihleri aras› kene ›s›r›¤› tan›s› ile baflvuran 253 olgu retrospektif olarak çal›flmaya al›nd›.
Bulgular: Olgular›n yafllar› ortalama 6.6±3.3 y›l (0-14 y›l) idi. Kenenin en s›k saptand›¤› yer bafl- boyun bölgesi idi.
Olgular›n %75.9’u takip edildi. Takip edilen 192 olgunun % 5.2‘sinde bulgular saptand›. Üç olguda atefl (%1.6), iki olguda (%1) kusma, befl olguda (%2.6)
PTZ- aPTT yüksekli¤i saptand›. Bir olguda klinik ve laboratuar olarak KKHA saptand›.
Tart›flma: ‹zledi¤imiz kene ›s›r›¤› vakalar›n›n sadece birinde KKHA saptand›. Bu çal›flma, Sa¤l›k Bakanl›¤›n›n önerdi¤i gibi vücudundan kene ç›kar›lan vakalar›n hastaneye yat›r›lmas›na ve tahlil yap›lmas›na gerek olmad›¤›n›, bu vakalar›n 10 gün içinde ani bafllayan atefl, bafl a¤r›s›, yo¤un halsizlik, bulant›
ve kusma gibi flikâyetlerinin geliflmesi durumunda sa¤l›k kurulufluna baflvurmalar›n›n daha uygun oldu¤unu desteklemektedir.
221