Sinyal Jeneratörü Nasıl Kullanılır? - yarbis

Yıldız Teknik Üniversitesi ‐ Elektrik Mühendisliği Bölümü
Elektroniğe Giriş Laboratuvarı
Sinyal Jeneratörü Nasıl Kullanılır?
Tanımı :
Frekans Ayarı :
Sinüsoidal, kare, üçgen veya rasgele dalga biçimlerinde periyodik sinyaller üretebilen, ürettiği sinyallerin genliği, frekansı, faz farkı gibi özelliklerinin ayarlanmasına olanak sağlayan elektronik cihazlara sinyal jeneratörü denir.
Dalga şeklinin seçilmesinden sonra frekansın belirlenmesi için ‘’Freq’’ tuşuna basılır. Frekans seçili iken istenen frekans değeri numaratörden girilir veya POT’la ayarlanır, ekranda istenen birim (MHz, KHz, Hz … birimlerinden biri) seçilir. ek 1
Şekil 3 : Frekans ayarlama ekranı
Genlik Ayarı :
Şekil 1 : Sinyal jeneratörünün önden görünüşü
Kullanımı :
İstenen dalganın genliği ‘’Amplitude’’ tuşuna basılarak , amplitude seçili iken girilir. Genlik ayarlarında da sayı girildikten sonra büyüklük tipi ve birim (Vpp , Vrms …) seçilir. Öncelikle ’’Power’’ düğmesine basılarak cihaz açılır. Hangi kanal kullanılacaksa ( 1. veya 2. kanal) BNC prob ile o kanalın çıkış bağlantısı yapılır. Büyüklük seçme bölümünün üzerinde yer alan CH1 / CH2 tuşu ile prob bağlantısı yapılan kanal seçilir ve o kanalın seçildiği ekranda görülür. Uygulanacak sinyal seçimi için ‘’Dalga Şekli Ayarları’’ bölümünden isteğe bağlı olarak sinyal biçimi (sinüs, kare , üçgen ) seçilir. Dalga biçimi görüntüleme ekranı
Kanal 1 Aktif
Şekil 4 : Genlik ayarlama ekranı
Arzu edilirse sinyale DC bileşen ‘’Offset’’ ayarı ile eklenebilir. (+) offset sinyali yukarı; (‐) offset aşağı kaydıracaktır. Faz farkı ise, ‘’phase’’ ayarı ile oluşturulur. (+) faz farkı sinyali sağa; (‐) faz farkı sinyali sola kaydırır.
Son olarak çıkış alınacak (kablo bağlantısı yapılmış) kanalın üzerinde yer alan ‘’Output’’ butonuna basılır. Kanal aktif edilerek sinyal çıkışı alınır.
Parametre görüntüleme ve düzenleme ekranı
Dalga şekli ayarlama butonları
(Amplitude seçili)
Şekil 2 : Sinüs dalgası seçilmiş örnek bir ekran görüntüsü
Şekil 5 : Output Butonları
Yıldız Teknik Üniversitesi ‐ Elektrik Mühendisliği Bölümü
Elektroniğe Giriş Laboratuvarı
Direnç Değeri Nasıl Okunur?
Tanımı :
Tolerans :
Tolerans direnç değerindeki üretimden kaynaklanan hata payı demektir. Direncin toleransı %5 ise, bu direncin değeri renklerle kodlanan değerinden %5 oranında küçük veya büyük olabilir.
Elektrik–elektronik devrelerinde en yaygın olarak kullanılan eleman dirençtir. Direnç, elektronik devrelerde genellikle akımı sınırlamak ve gerilimi bölme amacıyla kullanılan iki uçlu bir elemandır.
Piyasadaki dirençler birkaç ohm değerinden megaohm mertebelerine kadar üretilmektedirler. Piyasada çeşitli omik değerlerde ve güçlerde dirençler bulunmaktadır. Direncin omik değeri ile fiziksel boyutu arasında bir ilişki yoktur. 100 Ω değerindeki bir direnç ile 1 MΩ değerindeki bir direnç aynı boyutta olabilir. Direncin boyutunu belirleyen unsur direncin gücüdür. Yüksek güçlü dirençlerin boyutları da büyük olur.
Pratiklik :
Okuma Yönünün Bulunması :
Okunması :
Direnç değerleri direnç gövdesi üzerine renklerle kodlanır. 4 Bantlı direnç değerinin okunması ve kodlaması Şekil 6'da görüldüğü gibidir.
Renkler soldan sağa doğru okunmalıdır. Şu bilgiler ışığında okuma yönünü belirleyebiliriz.


İlk bant siyah, altın ve gümüş olamaz. Çünkü siyahın sayı değeri 0 dır. Altın ve gümüşün ise sayı değeri yoktur, tolerans değerleri vardır.
Çarpan ve tolerans renkleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu şekilde tolerans rengi sağa gelecek şekilde okuma yönünü ayarlayabiliriz. Altın ve gümüş renkleri tolerans renkleri oldukları için daima sağda olmalıdır.
± % 1
± % 2
Alıştırmalar :
± % 0.5
± % 0.25
± % 0.1
± %0.05
 Kırmızı – Mor‐ Sarı ‐ Altın
Değeri : …………Ω  Sarı – Mor ‐ Kırmızı ‐ Altın
Şekil 6 : Direnç değeri okuma ve kodlama tablosu
Değeri : …………Ω Örnek Okuma Uygulamaları :
 Yeşil – Mavi – Kahverengi ‐ Altın
Değeri : ………...Ω Kahverengi (1)
Siyah
(0)
Siyah
(0)
Altın
%5
10  100  10 %5 Tolerans
Kahverengi Kırmızı Mor (1)
(7)
(2)
Altın
%5
27  10 1  270 %5 Tolerans
Şekil 7 : 10 Ω ve 270 Ω değerli dirençlerin okunması
 Gri‐Kırmızı‐Sarı‐Gümüş
Değeri : ………...Ω  Kırmızı ‐ Kahverengi ‐Yeşil ‐ Gümüş
Değeri : ………...Ω ek 1
Renklerin sayı değerlerini kolayca akılda tutmak için “Sokakta sayamam gibi” ifadesi ezberlenebilir.